Cihlový obklad na fasádu: Tradiční vzhled a moderní ochrana

Cihlový obklad na fasádu je populární volbou pro mnoho majitelů domů, kteří chtějí kombinovat tradiční estetiku s moderní ochranou. Tento typ obkladu nejenže dodá vašemu domu elegantní vzhled, ale také zlepší jeho odolnost proti povětrnostním vlivům. V tomto článku se podíváme na výběr, výhody, trendy, odolnost, údržbu, cenu a instalaci cihlového obkladu na fasádu, včetně použití na zateplených fasádách a kolem oken.

Výběr cihlového obkladu

Při výběru cihlového obkladu na fasádu je důležité zvážit několik faktorů:

  • Typ cihly: K dispozici jsou různé typy cihlových obkladů, od tradičních pálených cihel po moderní imitace. Pálené cihly nabízejí klasický vzhled a vysokou odolnost, zatímco imitace cihel mohou být lehčí a snadněji se instalují.
  • Barva a textura: Cihly jsou dostupné v široké škále barev a textur, od světlých odstínů po tmavé, a od hladkých povrchů po rustikální. Zvažte, jak barva a textura cihel bude ladit s ostatními prvky vašeho domu.
  • Velikost a tvar: Velikost a tvar cihel může ovlivnit celkový vzhled fasády. Tradiční obdélníkové cihly jsou klasickou volbou, ale k dispozici jsou i různé jiné tvary a velikosti.

Pokud toužíte po perfektní imitaci klasických pálených cihel, tady si přijdete na své: https://www.petrstone.cz/klinker/

Pokud hledáte cihlové obklady, ale místo klasické červené pálené cihly byste raději jinou barvu, mrkněte sem: https://www.petrstone.cz/cihlove-obklady/ 

Netrváte na klasickém tvaru cihel? Možná hledáte spíše kamenné obklady na fasádu: https://www.petrstone.cz/obkladove-panely/ 

 

 

Výhody cihlového obkladu na fasádu

Cihlové obklady na fasádu mají několik výhod:

  • Estetika: Cihlové obklady dodají domu elegantní a tradiční vzhled, který je zároveň moderní.
  • Odolnost: Cihly jsou vysoce odolné proti povětrnostním vlivům, požáru a mechanickému poškození.
  • Izolace: Cihlové obklady poskytují dobrou tepelnou a zvukovou izolaci.
  • Údržba: Cihlové obklady jsou snadno udržovatelné a dlouhodobě si zachovávají svůj vzhled.

Trendy v cihlových obkladech

Aktuální trendy zahrnují použití imitace cihel na fasádu a kombinaci různých materiálů pro dosažení unikátního vzhledu. Imitace cihel jsou často lehčí a snadněji se instalují než tradiční cihly, přičemž zachovávají autentický vzhled.

Odolnost a údržba

Cihlové obklady jsou známé svou vysokou odolností. K jejich údržbě stačí občasné čištění vodou a mýdlem. Abyste se bez údržby obešli co nejdelší dobu, je dobré cihličky na začátku naimpregnovat. S tím Vám také rád poradím.

Cena cihlového obkladu

Cena cihlového obkladu se může lišit v závislosti na typu cihel, jejich velikosti a kvalitě. Imitace cihel bývají cenově mnohem dostupnější alternativou k tradičním cihlám od kvalitní značky (třeba Klinker).

Instalace cihlového obkladu svépomocí

Instalace cihlového obkladu může být náročnější než jiné typy obkladů, ale s trochou zručnosti a správnými nástroji ji můžete zvládnout sami.

  1. Příprava povrchu: Ujistěte se, že povrch je čistý, suchý a rovný. Odstraňte staré nátěry a vyrovnejte povrch.
  2. Aplikace lepidla: Použijte speciální lepidlo pro cihlové obklady a naneste jej na stěnu zubovou stěrkou. Vrstvu lepidla naneste i na samotný obklad.
  3. Pokládka cihel: Začněte od spodní části stěny a postupujte nahoru. Dbejte na rovnoměrné spáry a kontrolujte rovinnost pomocí vodováhy.
  4. Spárování: Po zaschnutí lepidla vyplňte spáry spárovací hmotou. Použijte špachtli a pečlivě vyplňte všechny mezery.
  5. Čištění: Po zaschnutí spárovací hmoty očistěte povrch cihel vlhkým hadrem.

Cihlový obklad na zateplenou fasádu

Cihlové obklady lze instalovat i na zateplené fasády, což zvyšuje jejich izolační schopnosti a celkovou odolnost.

  1. Příprava povrchu: Ujistěte se, že izolace je pevně připevněná a povrch je připraven pro aplikaci cihel.
  2. Použití kotev: Instalujte speciální kotvy, které drží cihly na místě, aniž by poškodily izolační vrstvu.
  3. Instalace cihel: Postupujte stejně jako u běžné instalace, ale věnujte zvýšenou pozornost upevnění a těsnosti.

Instalace kolem oken

Instalace cihlových obkladů kolem oken vyžaduje pečlivé měření a řezání, aby byly zachovány estetické a funkční vlastnosti. Některé druhy mají i rohové části, takže je instalace mnohem jednodušší.

  1. Měření a řezání: Přesně změřte cihly a nařežte je tak, aby těsně přiléhaly k okenním rámům.
  2. Instalace cihel: Aplikujte lepidlo a připevněte cihly kolem oken, dbaje na rovné a čisté linie.
  3. Spárování: Vyplňte spáry kolem oken pečlivě, aby byl zajištěn estetický a těsný povrch.

Doporučení

Pro nákup kvalitních cihlových obkladů na fasádu stačí proklikat náš e-shop petrstone.cz. Nabízíme široký výběr tradičních i imitovaných cihel, které splní vaše estetické a funkční požadavky. A hlavně, ručíme za kvalitu. Na trhu je opravdu mnoho variant. My nabízíme jen to, co bychom se sami nebáli dát na svůj dům.

Petrstone10

Cihlové obklady na fasádu jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají kombinaci tradičního vzhledu a moderní ochrany. Ať už se rozhodnete pro tradiční cihly nebo jejich imitace, získáte materiál, který bude vypadat skvěle a vydrží desítky let.

Pokud budete chtít poradit, jsme připraveni Vám zodpovědět všechny otázky.